Beograd

%

,

km/h

hPa

Биологија комараца

Широм света позато је преко 3.000 различитих врста комараца. Комарци спадају у ред Диптера (двокрилци). Поседују један пар крила, али за разлику од осталих мува (такође спадају у ред Диптера), крила комараца поседују мале љуспице. Ове љуспе се налазе и на крајевима крила и главна улога им је да елиминишу прашину и побољшају ефикасност лета. Поред овога производе и карактеристичан звук током лета. У зависности од врсте комарца фреквенција рада крила комарца је 250-600 у секунди.

За развој комараца неопходна је вода, јер свој ларвени стадијум развоја проводе у њој. Стадијуми развоја комараца су: јаје, ларва, лутка и адулт. Пошто имају сва четири стадијума развоја комарци спадају у инсекте са потпуним развићем (холометаболни инсекти).

Јаја комараца

У зависности од врсте комарци јаја полажу на површину воде или у приобалним деловима на влажном земљишту. Најзаступљенији код нас тзв. кућни комарац (Цулеx пипиенс) полаже јаја углавном ноћу на површину воде јаја лепи заједно у пакетиће 100-300 комада који заједно плутају у форми сплава 6мм дужине и 3мм ширине. Речни или шумски комарци из рода Аедес јаја полажу појединачно у приобалним деловима на земљу или на листове трава. Њихова јаја су отпорна на сушење и у земљи могу опстати дуже време док се не створе оптимални услови за излазак ларви из њих. Комарци из рода Анопхелес као и многи други комарци јаја полажу појединачно на површини воде.

Уколико су услови повољни за 24-48х долази до пиљења ларви и из јаја излазе ларве првог стадијума готово истовремено.

Larve komaraca

Ларве комараца живе у води у просеку 7-14 дана у зависности од температуре воде.

Ларве скоро свих врста комараца морају периодично да излазе на површину воде како би узимале кисеоник преко цевчице за дисање која се назива сифон. Ларве комараца из рода Цоqуиллеттидиа и Мансониа поседују модификован сифон који им омогућава да пробуше стабљике подводне вегетације и из ње црпе потребан кисеоник. Ларве морају стално да се хране имајући у виду да им је за процесе сазревања потребна велика количина енергије и хране.У води су положене наглавачке, задњи део на коме се налази сифон је окренут ка површини, а глава доле. На глави се налазе четкице које филтрирају воду и пропуштају све што је довољне величине да буде поједено. На овај начин ларве врше и филтрацију и пречишћавају воду у којој се налазе. Процена је да једна ларва комарца за свој животни век пречисти око један литар воде. Основна храна ларви комараца су планктони, алге, бактерије, гљивице и други микроорганизми. Између ларви комараца може се јавити и канибализам где крупније ларве једу мање уколико се нађу у њиховом хабитату.

Током развоја ларва се пресвлачи четири пута. У четвртом ларвеном стадијуму ларва достиже величину од око 1,2 цм и у последњих 12 часова се не храни. Након последњег, четвртог пресвлачења ларва постаје лутка или пупа.

Лутке комараца

Лутке комараца живе у води 1 до 4 дана у зависности од температуре водене средине, као и од врсте комараца. Како је сама специфична тежина лутке мања од воде она плута по површини. На врху поседује две цевчице које им служе за дисање. Лутке се не хране, али су покретне. Уколико их нешто узнемири брзим покретима зарањају у дубину како би се заштитиле, а затим пасивно испливавају на површину.

Преображај, односно метаморфоза у одраслог комарца се одвија унутар луткине чауре. Када се заврши метаморфоза у одраслог комарца чаура лутке пуца по горњој страни и из ње излази одрастао комарац на површину воде. Овде остаје док се не осуши и не очврсне.

Odrasli komarci

Само женке комараца узимају крвни оброк, док се мушки комарци хране нектаром са цветова биљака или другим изворима шећера. Женке свој крвни оброк узимају од животиња како топлокрвних тако и хладнокрвних, као и од птица. Као стимулус у потрази за домаћином комарце привлачи топлота животиња, издахнути угљен диоксид, мирис коже, боја и покрети. Узимање крвног обрака је неопходно женкама комараца како би се обезбедили протеини који су им потребни за продукцију јаја, док енергију, као и мушке јединке добијају од нектара који такође користе у својој ишрани. Постоје и неке врсте комараца којима крвни оброк није неопходан у репродукционом циклусу. У зависности од врсте комараца мења се и афинитет у избору домаћина. Човек за већину врста комараца представља први или други избор. Уколико није човек на првом месту онда су то коњи, говеда, мањи сисари или птице.

Комарци из рода Цулеx преферирају да убадају углавном у сумрак и када падне мрак. Ово је из разлога што као домаћина за крвни оброк преферирају дивље и домаће птице које су у том периоду неактивне и представљају лакши плен. Убод је болан и не одустају лако када први пут не успеју да убоду домаћина. Након птица први следећи избор им је човек и у потрази за домаћином улазе и у станове како би узели крвни оброк. Цулеx пипиенс тзв. домаћи или кућни комарац кога има доста на територији Београда је и преносилац вируса Западног Нила са птица на човека, а код паса учествује у трансмисији микрофиларија са животиње на животињу нематоде која се још назива и срчани црв.

Комарци из рода Цулеx су лоши летачи и углавном се не удаљаву даље од 400м од места где су се излегли, мада су забележени и ретки случајеви где су прелетали и преко 3км. Животни век комараца из овог рода је око две недеље током сезоне, док јединкама које су се излегле крајем сезоне и у јесен траже склоништа у којима ће провести зиму животни циклус траје неколико месеци. Под овим склоништима се подразумевају подрумске просторије, техничке етаже, склоништа, подстанице и сл. тј. она места која им обезбеђују мир и адекватне услове током зиме коју проводе у хибернацији до пролећа. Са доласком лепог времена ове женке бивају измамљене напоље и крећу у потрагу за домаћином и воденим површинама на којима би положиле јаја.

Комарци из рода Аедес за свој крвни оброк преферирају сисаре и то првенствено човека. Обично не улазе у станове и затворене просторе. Потрагу за крвним оброком обављају углавном ујутру и у сумрак, мада често излећу и дању посебно у осенченим пределима или приликом облачних дана. Убод је такође болан и са јаком реакцијом коже (велики плик) који доста брзо прође. Припадници овог рода су изузетно добри летачи и могу да прелете и 10 ак километара од места где су се излегли.

Комарци из рода Анопхелес углавном избегавају урбана насеља и за развој својих ларви траже чисту воду. Као домаћина за крвни оброк преферирају животиње, па се тако често срећу у шталама и фармским објектима ван града. Припадници овог рода су једини комарци који могу пренети маларију на човека.