Beograd

%

,

km/h

hPa

SUZBIJANJE KRPELJA

Suzbijanje krpelja se vrši na zelenim površinama 16 gradskih opština na teritoriji Beograda i to na sledećim lokalitetima: Lipovačka šuma, SP „Jajinci“, Miljakovačka šuma, Banjica, Topčider, Hajd park, Košutnjak, Pionirski grad, Filmski grad, ulica Nova Skojevska, park na Banovom Brdu, park Bele Vode, Ada Ciganlija, Šumice i okolina, Zvezdarska šuma, Tašmajdan, Kalemegdan, Ušće sa priobaljem i okolnim parkovima u Novom Beogradu, Bojčinska šuma, Stepin gaj, Avala, Grocka, Mladenovac, Sopot, Lazarevac, Barajevo , Surčin.

Organizacija i dinamika suzbijanja krpelja

Organizacija i dinamika suzbijanja krpelja vrši se u skladu sa prethodno obavljenim monitoringom krpelja, na osnovu primljenih poziva građana i u zavisnosti od vremenskih uslova.
Tretiranje krpelja se vrši u periodu njihove najveće aktivnosti (prvi tretman tokom aprila i maja, i drugi tretman tokom septembra i oktobra).
Suzbijanje krpelja se vrši preko dana, u periodu od 10 do 16 sati pod adekvatnim vremenskim uslovima (odgovarajuća temperatura i vlažnost vazduha, odgovarajuća brzina vetra i bez padavina). Da bi se preparat ravnomerno naneo po određenom lokalitetu i imao dejstvo, potrebno je da temperatura bude ispod 28 stepeni, da vetar ne bude iznad 3m na sat, kao i da ne padne kiša narednih 48 sati.
Ukoliko se nakon izvršenog monitoringa ustanovi povećana brojnost krpelja u određenom delu grada, suzbijanje krpelja će se obaviti na toj lokaciji u najkraćem mogućem roku.

Opis lokacija

Tokom izvođenja suzbijanja krpelja se vodi računa o površinama na kojima se vrši suzbijanje ovih paukolikih zglavkara. Tretiraju se parkovi, izletišta, šetališta, šume, park šume, dečija igrališta, sportski centri i druge zelene površine na kojima borave građani.

Preparat

Tretman suzbijnja krpelja vrši se biocidnim preparatom koji je bezbedan po zdravlje ljudi i registrovan za tu namenu.

Aparati

Za suzbijanje krpelja koriste se uređaji za tretman sa zemlje IGEBA LV i STIHL leđni atomizeri.